Ontspanningsmassage

 

 

(intuïtieve) Ontspanningsmassage

De naam ontspanningsmassage zegt het eigenlijk al. Alles is erop gericht om je tot ontspanning te brengen. Een ontspanningsmassage kan, zowel lichamelijk als geestelijk, heel goed preventief werken voor het behoud van een goede gezondheid.

De voornaamste technieken in de intuïtieve massage zijn:

Strijkingen (effleurages)

Worden dwars op of met de spieren mee gegeven in grote verbindende bewegingen van de handen. De druk kan variëren van vederlicht tot zeer stevig en ook korte en lokale strijkingen worden toegepast.

Fricties

Met de duimen of vingertoppen worden kleine cirkelvormige bewegingen gemaakt. Kan lokaal worden toegepast bijv.bij gebieden met hoge spierspanning en spierknopen.

Kneden (petrissage)

Het ritmisch optrekken, knijpen en wringen van een spier met één of twee handen. Vooral geschikt bij de grote spieren en spiergroepen zoals de schouders, de billen en de bovenbenen.

Kloppen (tapotage)

Is het ritmisch en beurtelings "slaan" met beide handen. Dit kan met de zijkanten van de handen worden gedaan, maar bijv. ook met de handen als kommetjes.

Vibreren

Met de muis van een hand wordt een trillende beweging gemaakt over een grote spier, bijv. de billen.

Rollen

Kan toegepast worden bij spieren, waarbij deze tussen vlakke handen worden gerold. Een andere mogelijkheid is het rollen van de huid tussen de duim en de vingers.

Persen

Hierbij wordt met stevige druk het bloed opgestuwd en wordt daarom altijd in de richting van het hart gedaan. Kan bij de armen en de benen toegepast worden.

Harken, plukken, wringen

Dit zijn eigenlijk variaties van strijkingen. Het harken wordt met gespreide vingertoppen en om-en-om gedaan. Het plukken zijn zijwaartse strijkingen met de gesloten vingers of de hele hand. Het wringen zijn snellere strijkingen met de handen in tegengestelde richting.

Voor alle duidelijkheid, ik geef GEEN erotische massage.

 

.

© TEXT AND GRAPHICS FRANCE